Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oficiální biografie Adolfa Vitáčka

8. 11. 2010

Adolf "Baude" Vitáček je legendární punk-rockový bubeník.

Ale také skladatel a zpěvák.

top.jpg

 

Dětství, puberta a hudební začátky

4.jpgÁda Vitáček se narodil 8. ledna 1967 v Praze. Bydlel na Národní třídě a navštěvoval ZŠ Uhelný Trh Praha 1. Od šesti do patnácti let chodil na Lidovou školu umění ve Voršilské ulici, obor violloncello, k paní profesorce Svobodové. Působil v dechovém souboru Lidové školy umění, ovšem tam hrál na bicí. Začal na ně hrát u profesora Růžka, kde setrval tři roky. Od čtvrté třídy pokračoval u pana profesora Kympla a pokračoval u něj i na Lidové konzervatoři (dnes Ježkova konzervatoř). Skončil až nástupem na vojnu v roce 1986. Na vojně byl dva a čtvrt roku, jako velitel tanku. Nejprve v Kežmaroku, poté v Písku. U profesora Kympla se Áda seznámil například s Davidem Kollerem (Ádovi bylo tehdy 13 let). V letech 1981 - 1985 chodil na Střední průmyslovou školu dopravní, kde úspěšně odmaturoval. Na stejnou školu s ním chodil i Michal Trčka (nahrál sólo na foukačku v písni Bad Things na 1. desce Support Lesbians) nebo politik Stanislav Gross. Poté už přišla hudební dráha. A úspěšná! Áda svým bubnováním a občasnými vokály obohatil ve druhé polovině 80. a první polovině 90. let hudbu mnoha populárních punkových a rockových kapel. Bubnoval v několika seskupeních najednou a prožíval velmi pestré období.

Soukromý život

V soukromém životě je Áda rozvedený a má čtyři děti. Jeho bratr Petr je taktéž bubeník (-ex Původní Bureš) a také basák (-ex Explose). A aby toho nebylo málo, tak i malý synovec pokračuje v bubenickém řemesle u Vitáčků. Jak Áda přišel ke své přezdívce Baude? "Když jsme hráli s Plexis v začátcích, tak někdo objevil zelenošedou deku. A vždycky na té zelené straně bylo napsáno snad stokrát Adolf Baude. Už vůbec nevím, kdo to objevil. A tak mi Petr Hošek začal říkat Baude," vyprávěl jednou.

Nejúspěšnější hudební období

V roce 1984 Áda začínal, jako vůbec první bubeník, v legendární skupině Plexis. Na podzim1.jpg roku 1985 si na chvíli odskočil k Visacímu zámku a dva roky nato spoluzakládá skupinu F.A.S., která se příchodem Daniela Landy přejmenovala na Orlík. Áda u Orlíku zůstává, přestože se F.A.S. nikdy nerozpadli. Ve stejném roce (podzim 1988) bubnuje i ve Wanastowých Vjecech, ze kterých odchází těsně před nahráváním první LP desky Tak mi to teda nandey (1991). Po ukončení činnosti v Orlíku (1989) přechází v roce 1990 ke skupině Svatý Vincent, se kterou odehraje čtyři koncerty. V roce 1992 definitivně odchází od skupiny Plexis, se kterou nahrál úspěšnou LP desku Půlnoční rebel (1990) a objevuje se v kapele Původní Bureš, kde nahrává album Too young to Kozí dech too old to fly. Jako příležitostný host či záskok se u kapely ukazuje i v následujících letech.

V roce 1990 se objevuje hned na třech legendárních kompilacích. S Wanastowkama a Plexis se podílí na Epidemii, jako host se ukazuje také u Zelených kanibalů. Navíc je i producentem desky. Následně se, opět s Plexis, objevuje na Rebelii - Punk'n'Oi!, kde dostaly prostor i kapely Orlík či Tři sestry. A také je zaznamenán, do třetice s Plexis, na live záznamu z Lucerny, který vyšel pod názvem Miss punk. Mimo to napsal jeden text pro skupinu Vitacit (Zvěř, album Vzhůru přes oceán), ale bohužel není uveden na obalu, jelikož už byl hotový. Rokem 1992 končí Ádovo nejslavnější a nejbohatší hudební období.

Šikmá plocha, propad na dno

5.jpgV roce 1991 se začala formovat Ádova temná část života. Po úspěšné hudební etapě, strávené v mnoha kapelách, se dostal ke drogám, s nimiž měl v následujících letech problémy. A díky nim šel třikrát do vězení. Poprvé v lednu 1994 do června 1995, podruhé v březnu 1998 až do března 2000 a poslední pobyt trval od září 2001 do září 2004. O celém problému vypráví v knize Vy jste to nevěděli?!: "Mě drogy nikdo neodpáře, já se za to nestydím. Jsou prostě věci, který jsem dělal. Myslím, že jsem nikomu neublížil a obstaral jsem si to sám. Na perníku jsem lítal od roku 1991 do roku 2004, ale víš co, na perníku je to trošku jinak. Není to o nějaké psychické závislosti. Prostě, buď tě to baví anebo nebaví. Chceš nebo nechceš. Když nemáš, tak jseš v kriminále po týdnu normální. Týden jsem tam žral a spal. Tam je to o něčem jiným. V kriminále je to o tom, jak jsi silný psychicky. Jaký si to uděláš, takový to máš. Když jseš kurva a krysa venku, tak se to s tebou nese až do kriminálu. Když máš venku jméno, tak je to v kriminále také znát. Já jsem měl klid, nikdo si nedovolil, všichni mě brali, protože jsem byl muzikant. Neměl jsem problém a je to o psychice. Když ten čas využiješ ku prospěchu věci. Někdo cvičí, já jsem psal písničky." Přesto všechno se Áda ze dna vyhrabal a k muzice se vrátil.

Opět za bubny

V roce 2000 se objevuje za bubny v kapele Explose, kde vydrží, s tříletou nucenou přestávkou (pobyt ve vězení), deset let. Hlavně zde ukáže své textařské schopnosti, když napíše nejednu úspěšnou písničku. V roce 2008 bubnuje, kromě Explose, také v kapele Doktor Triceratops, kde setrvá dva roky. V roce 2010 tedy končí jak u Explose, tak u Doktora Triceratopse.

Nová etapa, sólová dráha

Áda se ale určitě nenudí, jelikož právě v roce 2010 dostává nabídku od Radima Řezníčka, aby2.jpg nahrál všechny své písničky, které složil například v období Orlíku, Plexis nebo v těžkých dobách, které mu přichystal sám život. Souhlasí a natáčí desku, která nese název Je to hra. Oficiálně ji vydalo nakladatelství Tarantino a Čert 1. května 2010, ale Áda ji věnoval své dceři Ester k narozeninám už 25. dubna. Zájem byl obrovský, musela se dodělávat i reedice (u vydavatelství BUMFURC), která kromě 11 skladeb obsahuje také videoklip k písni Promiň. Ten se natáčel v létě pod taktovkou Jaroslava Křešničky a kromě Ády si v něm zahráli i dcera Ester nebo Petr Hošek z Plexis. Album navíc získalo ocenění Deska měsíce července 2010. Rozhodli tak čtenáři hudebních stránek Rockshock.

S natočením alba se Áda vydal na sólovou dráhu a sestavil si svou doprovodnou kapelu z kamarádů. Ta ale prošla mnoha personálními změnami. V kapele se objevil například i Pavel Faus, který se zvukově podílel na tvorbě desky. Kapela se ustálila až na podzim 2010, a to ve složení: A. Vitáček, T. Růžička, J. Valášek, P. Vitáček, R. Sychra, kdy se uskutečnily první koncerty. Na nich se opět objevil Petr Hošek z Plexis, který na albu hostuje a 16. září 2010 jej v Modré Vopici pokřtil. Mladý kytarista Tomáš Růžička se ozval na veřejný inzerát, pochází z Pardubic a Ádovi dodal novou chuť tvořit. Na albu se ovšem ještě nepodílel.

Během léta se s Ádou setkávají další zakladatelé skupiny F.A.S. Petr Štěpánek a Šimon Budský. Probíhá společná zkouška po dvaceti letech a není vyloučeno další pokračování. V říjnu kapelu opouští Radim Sychra, který si jde svou cestou a odehrává se další koncert, tentokráte v unplugged provedení. Ádovi přislíbil společnou zkoušku Michal Penk a na unplugged vystoupení zastoupil právě Radima Sychru. V budoucnu by měl pomoct i s nahráváním nového alba, na kterém bude Áda se svou kapelou pracovat. Do konce roku 2010 se odehrávají další koncerty a co bude dál, to se uvidí...

Internetový svět

Áda se objevuje také ve světě internetu. Vznikají stránky na sociální siti Facebook i profil na Bandzone. Tam fanoušci naleznou veškeré informace a zprávy, nejen o jeho další tvorbě. Vše spravuje začínající hudební žurnalista a hudební fanoušek Jakub Malovaný. Je jasné, že rok 2010 je pro Ádu úspěšný a opět jej vrátil do povědomí fanoušků.

3.jpg

Kapely:

Plexis (1984 - 1985, 1989 - 1992)

Visací zámek (1985 - 1986)

F.A.S. (1988, kapela se nikdy nerozpadla)

Wanastowi Vjecy (1988 - 1991)

Orlík (1988 - 1989)

Svatý Vincent (1990)

Původní Bureš (1992)

Explose (2000 - 2001, 2004 - 2010)

Doktor Triceratops (2008 - 2010)

Sólová kariéra s doprovodnou kapelou (2010 až do současnosti)

 

Diskografie:

Epidemie (1990, kompilace, Wanastowi Vjecy, Plexis, Zelení kanibalové)

Rebelie - Punk'n'Oi! (1990, kompilace, Plexis)

Miss punk (1990, live záznam, Plexis)

Půlnoční rebel (1990, Plexis)

Too young to Kozí dech too old to fly (1992, Původní Bureš)

Je to hra (2010, sólové album)

 

Poznámka: Veškeré informace a údaje byly konzultovány s Ádou Vitáčkem a výsledné dílo samozřejmě autorizoval. Biografie je psaná speciálně pro jeho oficiální stránky na Bandzone.cz a na Facebooku.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Archív Adolfa Vitáčka