Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozvánka: Městské divadlo Zlín nabízí velkolepý zážitek! Přijďte, Oresteia je tady!

28. 4. 2012

01.jpgVe zlínském divadle je dnes na programu předposlední premiéra letošní sezóny. Diváci se mají nač těšit, jelikož v režii Jana Antonína Pitínského bude uvedena Aischylova slavná trilogie Oresteia. Inscenace hry, která vypráví o mýtickém rodu Átreovců, bude vědomým navázáním na úspěšnou Smrt Hippodamie z roku 2006. I v tomto případě divadelníci spojili síly s Filharmonií Bohuslava Martinů, tentokrát se však v inscenaci představí devítičlenný komorní orchestr. A netradičně si v představení zahrají také uvaděčky.

"Král Agamemnón se vrací z trójské války. Jaké přivítání jej doma čeká? Vykoupí někdo krvavé prokletí rodu? Kdo o rodové kletbě rozhodne? Největší antická tragédie poprvé na jevišti zlínského divadla."

Velký sál zlínského divadla se promění v kruhovou antickou arénu, přibližně padesát sedadel se přesune z hlediště na jeviště a hranice mezi oběma prostory zmizí. Diváci se tak mohou těšit i na neobvyklou a atraktivní scénografii Miloslava Fekara, která umožňuje hercům rozehrávat nejen prostor jeviště, ale i hlediště. Nebudou chybět ani ohně!

Každý díl trilogie bude uveden v jiném překladu (Václav Renč, Vladimír Šrámek, Matyáš Havrda a Petr Borkovec) a zavede diváky do jiného prostředí. V inscenaci dokonce zazní část textu ve starořečtině.

Rozdílnou atmosféru všech částí podtrhnou i tři různé styly kostýmů (Eva Jiřikovská) a hudby (Richard Dvořák, Petr Hromádka a Vít Zouhar). Režisér Jan Antonín Pitínský uvedl: "Hudba bude rozdělená do tří sfér: hudba mýtická, industriální a hudba řekněme moderně barokizující. A tak, jako nás inscenace provede od doby mýtů až k naší současnosti, udělá souběžně i hudba tento vývoj."

V Oresteii účinkuje takřka kompletní soubor zlínského divadla. V titulní roli Oresta se představí Radovan Král, Agamemnónem bude Radoslav Šopík, Klytaimnéstrou Helena Čermáková (tutéž postavu si v jiném překladu zahrála nedávno v brněnském Divadle U stolu). Élektru hraje Kateřina Liďáková, Apollónem je Luděk Randár, Athénou Eva Daňková.

Záštitu nad projektem převzal zlínský primátor Miroslav Adámek a krajský hejtman Stanislav Mišák.

02.jpg

Překlad: Václav Renč (Agamemnón), Vladimír Šrámek (Oběť mrtvým), Petr Borkovec, Matyáš Havrda (Laskavé bohyně)

Úprava: Vladimír Fekar a Jan Antonín Pitínský

Režie: Jan Antonín Pitínský

Dramaturgie: Vladimír Fekar

Scéna: Miloslav Fekar

Kostýmy: Eva Jiřikovská

Pohybová spolupráce: Petr Liška

Hudba: Richard Dvořák (Agamemnón), Petr Hromádka (Oběť mrtvým), Vít Zouhar (Laskavé bohyně)

Hudebníci: členové Filharmonie Bohuslava Martinů

Inspice: Petr Lukáš, Tomáš Komínek

Nápověda: Eva Borovičková

Délka představení: 1. díl: 50 minut, 2. díl: 50 minut, 3. díl: 50 minut (představení má dvě přestávky)

Hrají:
Marek Příkazký (Strážný), Pavel Vacek (Strážný), Radoslav Šopík (Agamemnón), Helena Čermáková (Klytaiméstra, Přízrak Klytaiméstry), Marta Bačíková (Kassandra, Otrokyně, Sbor Erinyjí), Jan Leflík (Posel), Gustav Řezníček (Aigisthós), Pavel Leicman (Náčelník sboru), Ivan Řehák (Sbor), Petr Lukáš (Sbor), Rostislav Marek (Sbor), Stanislav Valla (Sbor), Milan Hloušek (Sbor), Roman Blumaier (Sbor, Otrok), Zdeněk Lambor (Sbor, Pyladés), Josef Koller (Sbor), Radovan Král (Orestés), Kateřina Liďáková (Élektra, Sbor Erinyjí), Hana Briešťanská (První otrokyně, Věštkyně), Milena Marcilisová (Otrokyně, Sbor Erinyjí), Sabina Stradějová (Otrokyně, Sbor Erinyjí), Eva Daňková (Otrokyně, Athéna), Jana Hvozdenská (Otrokyně, Sbor Erinyjí), Jana Tomečková (Otrokyně, Sbor Erinyjí), Nikola Hauerlandová (Otrokyně, Sbor Erinyjí), Romana Julinová (Chůva, Sbor Erinyjí), Luděk Randár (Apollón)

Dechový sextet krále Agamemnóna: Anna Pekárková, Tereza Najbrtová, Jakub Malovaný, Barbora Najbrtová, Jana Dohnalová, Alena Týmová

Termíny:

POZNÁMKA: 11. 12. 2012 jsem odehrál své poslední představení, coby člen Dechového sextetu krále Agamemnóna. Důvod je ten, že od ledna nastupuji na pozici inspicienta Městského divadla Zlín a z časových důvodů již nebudu svůj výstup stíhat. Takže mne nahradí kolega z řad uvaděčů. Další termíny představení Oresteia naleznete na stránkách divadla. JM

LISTOPAD, PROSINEC: 15. 11. 2012 (ZRUŠENO!), 11. 12. 2012

ZÁŘÍ, ŘÍJEN: 29. 9. 2012, 17. 10. 2012, 19. 10. 2012, 24. 10. 2012

DUBEN, KVĚTEN, ČERVEN: 28. 4. 2012 (I. premiéra), 2. 5. 2012 (II. premiéra), 25. 5. 2012, 5. 6. 2012

 

Další informace naleznete na www.divadlo.zlin.cz.