Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozvánka: Největší z Pierotů je příběh plný naděje a emocí, umocňovat je bude šansonová hudba

10. 10. 2013

thumbnail-1024768-nejvetsi-z-pierotu-vodovky.jpgOjedinělou kombinaci činohry, šansonu a pantomimy nabídne naše říjnová premiéra Největší z Pierotů. Scénář napsal podle knihy Františka Kožíka ředitel divadla Petr Michálek a jako režisérka ve Zlíně hostuje Zoja Mikotová. Postava Kašpara Deburaua, rodáka z Kolína, který svým hereckým uměním dobývá Paříž, je velkou hereckou příležitostí pro Zdeňka Julinu. Jako host se na divadelních prknech představí i valašský hudebník a textař František Segrado.

"Kožík vystudoval sice práva, ale taky hereckou konzervatoř. Měl velký vhled a Největšího z Pierotů napsal s obrovským zaujetím," říká o rodákovi z nedalekého Uherského Brodu Mikotová. "Je to velmi lidský příběh plný naděje, je v něm romantika dálek a exotického prostředí varieté, je nadčasový a univerzální. V době, kdy je všude kolem nás příliš mnoho zbytečných slov, je navíc pohybové divadlo beze slov moc příjemné," myslí si.

Ne každé divadlo se může pochlubit ředitelem, který píše hry. "Největšího z Pierotů každý zná, ale při práci jsem zjistil, že málokdo je schopný odvyprávět příběh. My ho budeme vyprávět od začátku do konce – příběh o skutečném člověku, který překonával překážky, a tím dává i dnes víru a pozitivní energii nám ostatním," prozradil Petr Michálek.

Největší z Pierotů je příběhem plným emocí. Ty bude na jevišti ještě více umocňovat hudba. "Vybrali jsme texty básní různých českých i zahraničních autorů, které pro nás zhudebnil Zdeněk Král. Zpívat je budou Helena Čermáková a František Segrado, který přijal naši nabídku na hostování," prozradil Michálek s tím, že oba budou průvodci celého příběhu. Reprezentovat budou ženský a mužský princip a sbíhat se budou k postavě Jeana Gasparda Deburaua v podání Zdeňka Juliny.

Pro osmačtyřicetiletého zlínského herce je slavný kolínský rodák s českými a francouzskými geny v krvi a jedna z největších postav světové pantominy velkou výzvou. "Před nedávnem jsme začali zkoušet a hned jsem věděl, že to bude strašná dřina. Je šíleně těžké naučit se všechny pantomimy. Hned první den zkoušení jsme byli v tělocvičně a zkoušeli jsme chůzi po rukou a stát na hlavě," prozradil. S pohybovými a akrobatickými prvky Julinovi pomáhá jeho kolega Roman Blumaier, který tento obor studoval. "První den mě učil, jak se padá ze židle, abych si nezlámal vaz. Druhý den ráno jsem se probudil a Blumaierovi nadával, protože mě všechno bolelo," směje se Julina, který roli získal hlavně díky svému mimořádnému pohybovému nadání a zkušenostem. "Dělal jsem pantomimu, když mi bylo asi patnáct, na Malé scéně. Potom strašně dlouho ne a potom až když jsem dělal Osm a půl s Bolkem Polívkou, kde jsem hrál jeho druhé já. To mě vzal nahoru na zkušebnu a tři hodiny mě učil, co a jak. Byl to zážitek jako blázen," zavzpomínal jeden z nejoblíbenějších zlínských herců a dodal: "Role Kašpara Deburaua je sen. Ta knížka je nádherná a dramatizace se myslím taky povedla. Když se všechno vydaří, bude to moc hezké."

HRAJÍ: Zdeněk Julina, Helena Čermáková, František Segrado, Marta Bačíková, Marie Vančurová, Romana Julinová, Pavel Vacek, Zdeněk Lambor, Hana Tomáš Briešťanská, Radovan Král, Luděk Randár, Rostislav Marek, Roman Blumaier, Tomáš Červinek, Šárka Machová, Linda Lešikarová, Matěj Michálek, Jakub Malovaný

V rolích dětských akrobatů: Michal Kopecký, Samuel Baťa, David Maršálek, Anna Kateřina Kaláčová, Nikol Jašková

 

Zdroj: www.divadlo.zlin.cz

Foto: www.divadlo.zlin.cz