Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozvánka: Osudy slavných cestovatelů Hanzelky a Zikmunda poprvé na jevišti!

19. 2. 2013

37eac115-b_3-h-z.jpgVe světové premiéře se na divadelních prknech už za pár dní objeví příběh slavných cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Stane se tak v sobotu 2. března v 19 hodin ve Velkém sále Městského divadla Zlín v režii Petra Štindla. Do příprav se zapojuje i Miroslav Zikmund, jenž žije ve Zlíně a 14. února oslavil 94. narozeniny. O den později uplynulo 10 let od úmrtí Jiřího Hanzelky. "Hanzelka a Zikmund jsou značka, podobně jako Voskovec a Werich nebo Laurin a Klement," váží si úkolu převést na jeviště osudy legendární dvojice Štindl. "Inscenace Palubního deníku je velmi zajímavým momentem, který přesahuje hranice zlínského regionu," je přesvědčen.

Scénář napsal dramaturg zlínského divadla Vladimír Fekar inspirován Jitkou Taussikovou. "Zachycuje nejen cestování prostorem, ale i moderními československými dějinami. Hanzelka se Zikmundem se narodili krátce po vzniku první republiky, seznámili se před jejím rozpadem. Na svou první cestu vyrazili z demokratického Československa, vraceli se už ale do totalitního státu. Pravda a lež, sen a skutečnost, dobro a zlo, to jsou pojmy, které je provázely a jejichž hranice za velmi dobrodružných okolností poznávali," vysvětlil.

Díky firmě DAE EU na Novojičínsku a originálnímu nápadu scénografa Petra B. Nováka se na jevišti objeví také model legendární Tatry 87, v níž Hanzelka se Zikmundem procestovali svět.

Hrají: Pavel Vacek, Radoslav Šopík, Zdeněk Lambor, Luděk Randár, Rostislav Marek, Marek Příkazký, Marta Bačíková, Josef Koller, Eva Daňková, Gustav Řezníček, Helena Čermáková, Roman Blumaier, Jan Leflík, Jakub Malovaný a Jana Drgová.

PS: Všechno nejlepší, pane Zikmunde! Podívejte se na originální zdravici, natočenou přímo na jedné ze zkoušek. Více zde.

 

Zdroj: www.divadlo.zlin.cz

Foto: www.divadlo.zlin.cz