Jdi na obsah Jdi na menu
 


Daniel Landa alias Žito 44 rozřešil dilema pyrotechnika. A úspěšně!

13. 12. 2012

O Danielu Landovi, který se v listopadu (lépe řečeno v den svých 44. narozenin) "přejmenoval" na kouzelníka Žita, je v poslední době opět hodně slyšet. Celý ten "hon" na Žita rozpoutal svérázný a pravdivý proslov na Slavících. Nyní má za sebou Landa turné s názvem Dilema pyrotechnika, během něhož všechno hezky vysvětlil.

01.jpg

Pro všechny fanoušky, příznivce a také odpůrce Daniela Landy bylo tohle turné ideální příležitostí dozvědět se, co se vlastně úspěšnému muzikantovi, sportovci a kejklíři momentálně honí hlavou. Mezi svými písničkami, které oblékl do slušivého akustického kabátu, velmi obsáhle hovořil a jednoznačně dokázal, že to má všechno pěkně srovnané a ví, co chce. Zásadní a důležité věci ovšem podával s vtipem, nadhledem a vytvořil tak neopakovatelnou atmosféru, které přihlížel nejeden vyprodaný sál.

Kromě svých názorů, plánů a kejklí prozradil řadu dalších zásadních myšlenek, které se týkají nás všech a vlastně by měly být naší každodenní samozřejmostí. Jenže bohužel nejsou. A proto je dobře, když lidé slyší, že se nemají bát vyjádřit, snít a bojovat.

Jak již bylo zmíněno, koncert byl seskládán z písní v akustickém hávu. Playlist tvořily převážně ty největší hity z Landovi dlouholeté hudební kariéry (Pozdrav z fronty, Protestsong, Valčík, Tajemství, atd.). Samozřejmě zazněly i písničky z posledních dvou alb, které dávají v současné situaci ještě hlubší význam (viz. desky Neofolk a Nigredo). Po muzikantské stránce nejde doprovodné kapele, vedené talentovaným Ondřejem Klímkem, nic vytknout. Všechno skvěle šlapalo. Aby taky ne, vždyť například bubeník Marek Žežulka nebo kytarista Martin Volák patří k opravdovým mistrům ve svém oboru. Zpěv Daniel Landy občas mírně pokulhával, ale na to jsme si již všichni zvykli. Vlastně to k němu i tak nějak patří.

02.jpg

Nezbývá, než doufat, že kouzelník Žito si ještě někdy "půjčí" Landu a vyrazí někam zahrát s kytarou v ruce. Jelikož takové koncerty by měli lidé vidět a hlavně SLYŠET, aby pochopili, jak se věci mají a že Daniel Landa není žádný zlý a agresivní blázen. CINK!

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Milan Říský