Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ordo Lumen Templi

6. 3. 2008

Obrazek

 

Obecně

Řád Ordo Lumen Templi stojí na čtyřech základních hodnotách: Víra - Láska - Síla - Pravda (Fides - Agape - Fortis - Veritas).

Zakladatelem řádu je Daniel Landa (řád založil 29. srpna 2005).

Ordo Lumen Templi je zapsáno jako Občanské sdružení od 29. 7. 2005 pod IČ: 27004074.

Mezi členy řádu je v současné době i spousta umělců (například: R. Hrušínský, J. Pomeje), také někteří poslanci Parlamentu České republiky (například: Jan Vidím z ODS) nebo ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous.

 

Jaký je to řád?

Je to společenství podobně smýšlejících lidí, kterým není lhostejný osud naší země.

Nejedná se o žádnou sektu, ani náboženství.

Myšlenky, principy a cíle tohoto řádu nejsou xenofobní, rasistické, ani nijak agresivní a násilné.

 

Cíle tohoto řádu?

Veškeré činnosti vycházejí ze čtyř základních hodnot, které jsou uvedeny výše.

Kromě jiného se snaží probudit v lidech vzájemnost a sjednotit jejich sílu.

Přirozeným "vrcholem nebo vyústěním" aktivit řádu Ordo Lumen Templi a také jeho cílem je vystavění chrámu svatého Václava. Mělo by se jednat o největší stavbu v dějinách země Koruny České. Smyslem ale není postavit "mrtvý" chrám pomocí reklamních kampaní nebo podobných aktivit. Jde o to vybudovat chrám (stavbu) přirozeně a vytvořit tak živý chrám naplněný světlem. Jeho postavení nebude otázkou několika měsíců, ale mnoha let.

 

Nakolik je řád otevřený a lze do něj vstoupit?

Řád Ordo Lumen Templi je otevřen všem. Nejedná se o elitářský spolek.

Taktéž nerozhoduje sociální zařazení nebo fyzická kondice.

Vstoupit může každý, kdo splňuje "základní podmínky" vycházející ze základních hodnot řádu.

Všechno záleží jen na jednotlivci, jeho motivaci, důvodech a vůli působit v řádu a jeho smyslu pracovat pro prospěch celku, tedy ČR.

 

Jak do tohoto řádu vstoupit?

Do řádu nelze vstoupit na základě přihlášky, emailu nebo nějakých testů.

Vstupem do řádu, nebo připojením se k jeho myšlenkám a zásadám, dotyčný prakticky nic nezíská. Nezíská žádná privilegia ani nic hmatatelného.

Vše je hlavně pocitová a citová záležitost. Nestačí jen prohlásit "To zní dobře, do toho jdu." Člověk to musí cítit srdcem a musí se to stát jeho přirozenou součástí běžného, každodenního života a jeho aktivit.

Je to běh na dlouhou trať a velké hledání.

Nikdo z řádu Ordo Lumen Templi nebude nikdy nikoho přemlouvat nebo náborovat. Záleží jen na jednotlivci, jeho motivaci, důvodech a vůli působit v řádu a jeho smyslu pracovat pro prospěch celku, tedy ČR.

Ten kdo chce, ten si cestu najde.

Pokud tedy chcete hledat, tak se můžete zaposlouchat do CD Neofolk, nebo zhlédnout muzikál Tajemství či Večer s písní Karla Kryla pro Český národ.

 

Poznámka: Daniel Landa již není členem řádu Ordo Lumen Templi, věnuje se Zlatému drakovi, což je mnohem složitější sokol. Řád Ordo Lumen Templi ovšem dál funguje, jeho myšlení je nakloněno víc ke křesťanství.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Archív