Jdi na obsah Jdi na menu
 


Život Daniela Landy

20. 12. 2007

 Obrazek

Daniel Landa se narodil 4. 11. 1968 v Praze. Rodiče se rozvedli, nemá žádné sourozence. Již několik let je ženatý s Mirjam Müller, která pochází z Německa. Spolu mají tři dcery - Anastázii, Roxanu a Rozálii. Daniel vystudoval hudebně-dramatický obor na konzervatoři v Praze, ale kromě několika vedlejších rolí ve filmech (nejznámější je asi účast v kultovních snímcích "Proč?" a "Černí Baroni") a několika divadelních hrách (např. "O myších a lidech", kde se setkal se spoluhráčem z Orlíku Davidem Matáskem) se herectví tolik nevěnoval. Nejvíce je známý svými hudebními aktivitami. U příležitosti vydání vyběru Best Of v prosinci 2000 oznámil konec sólové hudební kariéry, ale po dvouleté pauze se vrátil s dalším albem.

Kromě toho, že Dan na svých albech vystupuje v roli zpěváka, skládá i hudbu, píše si texty a působí i ve funkci producenta. Jeho žena zpravidla jeho hudební projekty režíruje. Je autorem úspěšného "dirty" muzikálu "Krysař" (hraného i v Německu, Rakousku a na Slovensku). Krysař se v roce 2002 dočkal obnovené premiéry v kompletně novém nastudování (jiná režie, herci, kostýmy, scény, nové postavy). Odehrálo se 100 exkluzivních představení. V roce 2003 se podílel na megaprojektu Rockquiem, což je rocková podoba Mozartova slavného díla. V roce 2005 měl v divadle Kalich premiéru další muzikál Tajemství a momentálně se připravuje muzikál "Zabte sršně".

Píše i filmové scénáře, ale z jeho předloh se natočila jen TV inscenace "Zvláštní schopnosti" a režijní debut jeho ženy "Kvaska". Mezi nerealizované projekty patří např. příběh z prostředí Ukrajiny Rapsodie vlků, dále Modrý kříž, Natural Born Kinder, Poslední čaroděj, Klíč králů, Cesta je prach a Tajemství. Skládá také hudbu pro televizní filmy a inscenace, např. "Gambit", "Ex Offo", "Chytit vítr" (vše v režii J. Polišenského), dále pro projekty v režii manželky Mirjam "Zvláštní schopnosti", "Bylo nebylo" a "Humanista" a zatím naposledy "Udělení milosti se zamítá" z roku 2002 (režie Jiří Svoboda), za kterou získal ocenění "Zlaté ovladače" v kategorii "televizní film - hudba", stejně jako o rok předtím za soundtrack k filmu "Gambit". Hudbu napsal i pro divadelní hry v režii M. Pavlíka "O myších a lidech" a "Macbeth" v období svého divadelního působení.

Mezi další Landovy záliby patří thaibox a závody aut. Od roku 1996 jezdil profesionálně autokros (největší úspěch bylo 6. místo na mistrovství Evropy 1998), z něhož po dvou letech přesedlal za volant trucku pro tým ProCa-PTE-Holoubek (nejprve jako tester, později jako závodník ve dvojici s Martinem Kolocem). V roce 1999 platil za nováčka sezóny, v roce 2000 byl pátý na ME v truck racingu. V roce 2001 tahače opustil a v současnosti jezdí rallye.

V roce 2003 založil spolu se závodníkem Romanem Krestou Nadaci Malina, která se chce zasadit o podporu prevence bezpečnosti silničního provozu. Mezi aktivity nadace patří i natáčení krátkých filmů, kde vedle Landy hraje i Rudolf Hrušínský nejmladší a ex-ministr dopravy Šimonovský. Landa také několik let spoluvlastnil restauraci "Rudý baron" v Praze a daboval postavu Billyho Idola v americké komedii Píseň pro nevěstu.

V roce 2004 zaskočil veřejnost přiznáním se ke katolické víře, spoluzaložil templářský řád "Ordo Lumen Templi". V rámci řádu uspořádal v červnu 2004 v katedrále sv. Petra a Pavla na Vyšehradě v Praze bohoslužbu "Večer s písní Karla Kryla pro český národ", kde zazpíval řadu Krylových písní. Celou akci přenášela ČT a později vyšel záznam na DVD i CD. Spolu se zpěvákem Boldym navštěvoval s malým koncertním programem několik věznic a příležitostně hostoval na školních protidrogových kampaních pořádaných katolíky.

V soutěži Zlatý slavík získal 12. 12. 2004 stříbrnou pozici - důkaz stále silné podpory fandů (cenu si osobně nepřevzal). O své skinheadské minulosti vyprávěl v pořadu ČT 13. komnata Daniela Landy. Ve stejném roce propuká malá ofenzíva novináře Jiřího X. Doležala na stránkách Reflexu, který se opakovanou tvrdou kritikou Landy stal jakousi symbolickou nemesis nevraživosti médií vůči Danovi (viz počáteční rozhovor konfliktu "Od bílé ligy k bílé říze" a dokument "13. komnata").

Po uvedení muzikálu Tajemství v roce 2005 Landa odehrál další dva koncerty v rámci turné Bouře. Předtím oznámil, že se jedná o jeho poslední hudební akci kvůli vážnému onemocnění hlasivek. Nakonec hlas neztratil a turné proběhlo v pořádku. V roce 2006 znovu hostoval na projektu Hapky a Horáčka "Strážce plamene" a v únoru 2007 uvedl se svou ženou do českých kin úspěšný film "Kvaska". Přichystal také vystoupení "unplugged" v divadle Kalich. 8. 12. 2007 získává v anketě Zlatý slavík třetí místo. Na internetu, konkrétně na stream.cz, běží jeho life show Peklo s Landou, kde jde pět chlapů, tvrdým tréninkem, ze dna za svým cílem. V listopadu vychází DVD s muzikálem Tajemství.

Na rok 2008 připravuje pro fanoušky milé překvapení. Během jara proběhne turné Československo 2008 a Dan bude koncertovat v Ostravě, Praze, Pardubicích a také v Košicích a Bratislavě. Chystá další desku a možná vyjde DVD s muzikálem Krysař.

 

Poznámka: Další informace o Danovi a jeho tvorbě naleznete zde.

 

Autor: Jakub Malovaný (zdroj: www.daniellanda.cz)

Foto: Archív