Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaromír Nohavica se představil v Holešově

7. 6. 2010

Populární písničkář Jaromír Nohavica se první červnovou neděli představil fanouškům v zámecké zahradě v Holešově. Zahrada byla plná, na koncert přišlo asi 5000 lidí. Zazněly písničky starší, novější i oblíbené virtuálky.

ObrazekNatěšené publikum vyhlíželo Jarka už dvě hodiny před začátkem. Když chvilku po osmé vstoupil na pódium, nastal velký potlesk, který ustal, až když spustil první tóny Strakapúda. "Nečekejte dneska nic, protože kdo nečeká nic, dočká se všeho," upozornil Jarek hned na úvod. Večer se střídaly písničky pomalejší s rychlejšími a prostor dostaly také virtuálky. Virtuálky jsou volně šířitelné písně, které Jaromír zveřejňuje na své webové stránky. Navíc reagují na různá témata. První virtuálkou večera bylo Malé české blues aneb Doprdelepráce. Tou další zase zavzpomínal, jaké to bylo, když tahal kačera. Vyjádřil se i ke zrušení telegramů.

Na pódium si během večera přizval hosta, kterým byl vynikající polský akordeonista Robert Kuśmierski. Ten Nohavicovi asistoval u většiny písní. Zajímavé tak bylo splynutí Robertova akordeonu a Jaromírovi heligonky, kterou koupil jeho dědeček už v roce 1931! Prostředí zámecké zahrady, která je obklopena stromy, vytvářelo příjemnou atmosféru. Když se začalo stmívat, zazněly i písně smutnější a romantičtější. Nohavica během celého večera perfektně komunikoval s publikem a zazpíval i v ruském nebo slovenském jazyce. Poté se pochlubil i svým přebásněním Mozartovi opery Cosi fan tutte.

Nechyběly notoricky známé písničky, jako je Ostravo, Pane prazidente nebo Mám jizvu na rtu. S fanoušky se Jaromír rozloučil Kometou. Dlouhý potlesk ve stoje jej ale přivolal zpět, muselo se přidávat. V přídavcích zazněl Milionář nebo Až to se mnu sekne. "Nebojte, přece se nerozloučíme takhle smutně," prohlásil ostravský bard a vše završil Fotbalem. Nastal další potlesk ve stoje. Zasloužený. Jaromír Nohavica je zcela právem jeden z nejlepších českých písničkářů.

Obrazek

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.idnes.cz