Jdi na obsah Jdi na menu
 


Legendární Kiss rozpálili pražskou O2 arénu!

24. 5. 2010

Do Česka se vrátili po dvou letech. Legendární Kiss hráli v pátek v Ostravě a v neděli rozpálili pražskou O2 arénu. Oba koncerty byly vyprodané. Ten pražský se navíc kryl s přímým přenosem z mistrovství světa v ledním hokeji, kde hrála Česká republika finálový zápas proti Rusku.

kiss_01.jpg

Kiss dorazili v rámci turné Sonic Boom Over Europe: From the Beginning to the Boom. Ještě než na šňůru vyrazili, tak slíbili novou scénu, nové kostýmy a skvělou show. Vše splnili.

Jako první byla na řadě předkapela Taking Dawn. Během svého čtyřicetiminutového setu představila své nové album Time to Burn, ale nijak extra neoslnila. Zpěv moc nevynikal a jediné, na co se dalo pořádně dívat byl výkon bubeníka. Ten do toho hezky bušil. Zbytek kapely různě pobíhal po pódiu a prapodivně házel vlasama.

ObrazekKolem deváté hodiny se na oponě objevuje intro a z reproduktorů zní tradiční: You Wanted The Best, You Got The Best. Kiss jsou tady! Na pódium přijeli na zdviži za zvuku pilotní písně z nejnovějšího alba Sonic Boom. Následovaly Cold Gin a Firehouse, kdy za poplachu několika sirén plive Gene Simmons oheň. Z nejnovějšího alba zazněly také Say Yeah a I´m An Animal. Zbytek repertoáru byl tvořen hlavně staršími písničkami, došlo také na tradiční hity. Velkým překvapením bylo opět zařazení hitovky Crazy Night. Paul Stanley sice refrény vynechává, ale má to šťávu. Provedení je zajímavé.

Scéna letošního turné je jednoduchá, přesto efektivní. Kromě jedné velkoplošné projekce nad pódiem a dvou po stranách, na které je snímáno dění na scéně, se veškeré doprovedné animace promítají na šestatřiceti obrazovkách, které jsou rozmístěny kolem bicích. Nechybí ani tradiční velké logo kapely. Ale zpět ke koncertu.

Jedním z nejlepších okamžiků byla sóla jednotlivých členů kapely. Po písni Shock Me se představili kytarista Tommy Thayer a bubeník Eric Singer. O hráčských schopnostech obou pánů není pochyb, navíc se večer ukázali i pěvecky. Tommyho první kytara vyletěla až ke střeše arény, ta druhá zase střílela. Eric Singer pro změnu vyletěl i se svou rampou a bubny. Vrcholem celého čísla byla přestřelka, kdy vzal Eric do ruky bazuku a sestřelil osvětlení.

Před písní I Love It Loud nadešla zase chvíle "Démona". Gene byl zeleně podsvícený a za Obrazekhororového zvuku basy se mu z pusy spustila krev. Následoval přelet na horní plošinu. Ten se ale nepovedl na první pokus a všichni fanoušci ztuhli. Problém totiž nastal, když se Gene vysmekl z jednoho popruhu a ze čtyř metrů spadl o metr níž. Zůstal viset ve vzduchu, ale brzo se oklepal a scénku dokončil. Nedal na sobě nic znát. Druhý pokus vyšel a už si mohl dirigovat fanoušky seshora.

Po písni Detroit Rock City se kapela rozloučila, ale fanoušci si své idoly zavolali zpět. Následovaly přídavky. Největší palbou byla jednoznačně pecka Lick It Up, která nenechala nikoho chladným a tribuny byly na nohou. Hned na to Paul ohlásil, že dnešní večer je speciální, protože se čeští hokejisté stali mistry světa. Za bouřlivého potlesku se rozezněla I Was Made For Loving You a Paul letěl nad hlavami fanoušků na minipódium, které bylo na druhé straně arény.

Ostatně, Paul Stanley dokazoval celý večer, že je pravý showman. Všechny burcoval, roztleskával a také rozházel stovky trsátek, kterých měl na kytaře zásobu. Definitivně poslední píseň byla Rock And Roll All Nite. O2 aréna burácela.

Konfetová bouře, barevné ohně a perfektní pyrotechnika. To všechno podtrhlo vynikající koncert a výkon kapely, která ukazuje, že prostě nestárne. Fanoušci tak musí doufat, že se pánové ještě v budoucnu rozhodnou absolvovat cestu na evropské turné.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.kissarmy.sk