Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vrchol Aprálesu patřil skupině Buty

30. 4. 2010

1.jpgV centru Zlína se konal druhý ročník studentské slavnosti, která nese název Apráles. V podstatě jde o obdobu slavnějšího Majálesu. Apráles pořádá Námořnická unie o. s., recesistický spolek tvořený zejména studenty a pedagogy Fakulty technologické a Fakulty aplikované informatiky UTB ve Zlíně. Prostor dostaly hlavně neznámé kapely, které tvořili právě studenti. Ale závěr open-air akce patřil jednoznačně ostravské kapele Buty.

Panovalo příjemné jarní počasí a tak byl park mezi hostincem Pod Lipou a Nadací Tomáše Bati slušně zaplněný. Vše vypuklo už v brzkých odpoledních hodinách a na pódiu se střídal jeden soubor za druhým. Přítomno bylo i rádio Kiss publikum, které připravilo zajímavý doprovodný program. Spousta návštěvníků už ale čekalo na "hlavní chod" dne, jímž byly legendární Buty.

Chlapci přijeli na Zlínsko s obměněným repertoárem, když první hodinu hráli písničky hlavně podle svého gusta. Pro nezasvěceného posluchače šlo zkrátka o méně známé pecky. Radek Pastrňák opět ukázal, jak je vynikající muzikant a skvěle se při hraní baví. Ohromující bylo i sólo Milana Straky na píšťalu a prostor dostal i Petr Vavřík, který je mimochodem ze Zlína, když přítomným sdělil, že by se chtěl jmenovat Jan.

Ve druhé půli koncertu došlo na tzv. jukebox, kdy si písně vybírali sami příznivci v prvních řadách. To už se pomalu přecházelo na známé hity. Jasnou první volbou byl nestárnoucí František. Perfektní byl i přechod z představovačky rovnou do další písně. Dále nechyběly Tata, Nad stádem koní, Mám jednu ruku dlouhou nebo Krtek. Lidé se bavili a kapela se musela třikrát vracet na plac. Zpívalo se do poslední chvíle.

Buty se tak jasně staly hvězdou Aprálesu 2010 a potvrdily, jak výbornou kapelou jsou, kór naživo. Snad do Zlína zavítají znovu. Pro studenty ovšem den nekončil. Ti co neměli dost se přesunuli do klubu Golem, kde pili až do rána. Tak zase za rok!

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.keenon.cz