Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petr Stawarz ze skupiny E!E: Energie máme na rozdávání!

30. 4. 2012

01.jpgLegendární punková kapela E!E letos slaví 25 let své existence. Fanouškům nadělí novou řadovou desku a opět vyrazí na koncerty po městech českých i moravských. O tom, jaká deska bude a co na ní nalezneme se rozpovídal kytarista Petr Stawarz.

"Desku jsme dělali u příležitosti konce světa," usmívá se dlouholetá opora kapely. Nový materiál vyjde již 4. května a křest proběhne ještě ten den v příbramském Junior klubu a také 19. května v Praze na Džbáně v rámci Tři sestry 27 let open air 2012.

Po dlouhých šesti letech vám na začátku května vyjde další řadová deska. Prozraď, jaká bude? Na co se mohou fanoušci těšit?
Fanoušci se můžou těšit na 11 vlastních nových skladeb, dále na jednu skladbu od Ramones, jednu od Progres 2, také na remix písně Úlet od našeho fanouška a na unplugged verzi písničky Míša.

Na Bandzone.cz jste již zveřejnili dvě písničky - Vesmír a Kloktej. Ve druhé jmenované si zazpíval i lídr Tří sester Lou Fanánek Hagen. Oslovili jste ještě nějaké další hosty?
Ano, oslovili jsme ještě Ing. Magora od Tří sester, který nám napsal hudbu na píseň Zářez a samozřejmě Fanánka, aby si zazpíval, neboť text na skladbu Kloktej napsal on.

Co vás vlastně vedlo k natočení nového materiálu? Co bylo tím hlavním důvodem v době, kdy se CD moc neprodávají? Chtěli jste si udělat radost, nebo jste to považovali jako nutnost vůči svým fanouškům?
Chtěli jsme mít hlavně nějaký nový písničky pro živý hraní a tak se to dává na CD, aby si to lidi, pokud mají zájem, mohli naposlouchat a zajít na koncert. CD nabídneme k prodeji, ale s  nějakým velkým prodejem se nepočítá. Možná to jedno CD, co se pak objeví na internetu ke sdílení. Jinak k písni Zářez připravujeme i klip, kde si zahraje známý herec Petr Čtvrtníček.

Jak dlouho se deska rodila? Písničky jste měli nastřádané za ty roky v šuplíku, nebo jsou všechny čerstvé?
Deska se rodila 2 roky, neboť jsme každý z jiného města a byl dost problém se sejít na nějaký zkoušky. Písničky jsou čerstvý, do zásoby nic neděláme.

Album ponese zcela jednoduchý název E!E 2012. Má to nějakou spojitost s "koncem světa"?
Ano, desku jsme dělali u příležitosti konce světa. Proto i ten název.

02.jpg

Uvažujete o tom, že budete desku prodávat také v digitální podobě přes internet?
Zatím o tom neuvažujeme. Nemáme s takovým prodejem žádné zkušenosti. CD vydal Mafuna (pozn.: road manažer Tří sester), třeba si nějaký internetový prodej zařídí.

Desku si nadělíte k 25 narozeninám, které letos slavíte. Co dalšího na letošní významný rok plánujete? Budou velké oslavy?
Ještě plánujeme vydat na podzim DVD "E!E amplag", natočený v roce 2010 v divadle v Příbrami. Oslavy neplánujeme, nejlepší jsou totiž neplánované akce a tak se uvidí, kolik se jich na koncertech naskytne. Všechny pak budou k 25 narozeninám.

Za čtvrt století existence jste se již jednoznačně zařadili mezi legendy českého punku. Ještě pořád máte dost sil a energie?
Myslím, že sil a energie máme na rozdávání. Zatím žádný problém. Když vydrží zdraví a přízeň fanoušků, tak to do konce světa určitě vydržíme.

Během dubna jste absolvovali tři koncerty s anglickou kapelou 999. Jak na tohle unikátní propojení české punkové legendy s anglickými veterány došlo?
Manažer Petr Růžička je přivezl z Anglie a nabídl nám tři společný koncerty. Koncerty se povedly, byli to ještě starší páky než my. Šlapalo jim to perfektně.

Co vám pánové říkali na předělávku jejich písně Homicide, ze které se stal Humusák? Střihli jste si ji společně?
Ano, v Písku jsme si to společně zahráli. Basák s námi zpíval Humusáka a my jsme se s dalšími fanoušky objevili na pódiu, když hráli Homicide. Pro velký úspěch to dali dvakrát. Humusák se jim určitě líbil, ale bohužel neumíme anglicky, tak jsme si moc nepokecali. Po hraní se Sex Pistols to byla další kapela, co vlastně tento styl hudby vymyslela, a se kterou jsme hráli.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.eecka.eu