Jdi na obsah Jdi na menu
 


Punkový dvojrozhovor: Legendární kapely E!E a SPS vyrážejí na společné Pogo Tour 2012

25. 9. 2012

Velikáni českého punku vyrážejí na Pogo Tour 2012. Ano, je to tak. Legendární kapely E!E a SPS jsou opět pohromadě a potěší vás v podzimních nečasech. Jak bude turné probíhat a na co se můžete těšit? To prozradili členové obou formací - zpěvák E!E Bořek Řehoř a basák SPS Honza Skleník Sklenář.

01.jpg

Koncertní šňůra startuje už v pátek 28. září v Kolíně a následovat bude dalších deset zastávek v Čechách i na Moravě. Vše vyvrcholí na začátku prosince v Zadních Zborovicích, což je mimochodem Bořkova domácí půda.

V pátek vyrážíte na společné Pogo Tour po městech českých a moravských. Na co se můžou fanoušci těšit? Co máte letos připraveného?
Skleník:
No, jedeme spolu už čtvrtým rokem… Máme připravenej kompletně novej playlist, takže některý songy jsme strašně dlouho nehráli.
Bořek: Určitě zahrajeme tvrdší věci z nový desky a jednu starou vykopávku, kterou jsme si zkusili zahrát na ukončení Gambrinus tour po rovných dvaceti letech. Klasický věci jako Pogo, Nasraná nebo Humusák chybět nebudou.

02.jpgKam se naopak nejvíc těšíte vy osobně? Během koncertní šňůry vás čeká celkem 11 zastávek, nepletu-li se. Z toho místa tradiční i zcela nová.
Bořek:
Z fleku můžu říct, že ke mně do Zborovic, kde budu slavit narozky. Ale jsou zde i osvědčený zastávky se spoustou známých. O to zajímavější budou nový štace, pokud nevypijeme něco zlýho a dožijeme se jich.
Skleník: Upřímně, nejvíc se těším do Rock Café. Nejen, že mi koncert také vyšel na moje narozky, ale hrajeme v Praze jen třikrát do roka a uvidím spoustu známejch. Samozřejmě jsem rád, že se letos jede více Morava, jelikož tomu tak v minulosti nebylo. Všichni chodíme do práce, někdy bývá problém udělat koncert v pátek 350 km od baráku. Nechali jsme oproti minulému turné šest stejných zastávek, zbylých pět je zcela novejch. Těšíme se ale na všechny.

Jak již bylo řečeno, Pogo Tour se stalo jakousi podzimní tradicí, jelikož se na něj vydáváte už počtvrté v řadě. Pořád vás to v tomhle složení baví? Nepřemýšleli jste o nějaké změně?
Bořek:
Vůbec ne. Na kluby je to ideální spojení. Proto se snažíme i eliminovat případný předskokany.
Skleník: Nás to baví a jestli Éčka taky, nevidím problém se takhle sejít desetkrát do roka. Změna by byla, kdybychom se všichni naučili hrát na hudební nástroje.

Můžete prásknout nějakou vypečenou historku z předchozích ročníků?
Bořek:
Když jsme se jednou dohadovali, kdo odřídí cestu do Znojma a zpět, tak jsme následně zjistili, že SPSka tam zařídily nocleh. My jeli v noci domů. No, pro jednou jsme vstali ráno s čistou hlavou.
Skleník: Pro mě byla asi nejlepší ta z Pardubic. Volaj mi Éčka, že nemůžou najít klub. Za pět minut volaj znovu: "Hele, přejeli jsme vodu, jsme před klubem a tady je tma." Já na to, že to je blbost, že před tím klubem stojím… Za deset minut: "Hele, kde že to dneska hrajeme?" Odpovídám, že v Ponorce. "Aha, tak nic, my stojíme před Žlutým psem." Aspoň vidíš, jak to vypadá, když se hraje dokola těch padesát klubů, co tady v Česku je. (smích)

Vzpomenete si ještě vůbec, kdy se vaše kapely potkaly vůbec poprvé?
Skleník:
Já jsem v SPS deset let. Se Zdeňkem (pozn.: Růžičkou, kytaristou a zpěvákem SPS) se kluci znají snad od začátku. Osobně je (pozn.: skupinu E!E) znám cca třináct let, ještě když jsem působil v kapele Model 77. Vlastně počkat… S Bořkem se osobně neznám vůbec, jelikož vždy, když ho pozdravím, tak se mě zeptá: "A ty jsi čí?" Takže asi tak.
Bořek: Nevím, jestli to bylo poprvé, ale vzpomínám na Staromák, někdy okolo tý "sametový" revoluce.

Co mají podle vás E!E a SPS společného? A co je naopak odlišuje?
Skleník:
Mají společnou nástrojovku, skoro stejnej hudební styl, sklony k alkoholu, také životnost kapely. A co nás odlišuje? My jsme čtyři, jich je pět. (úsměv)
Bořek: Obě kapely každopádně vycházejí z punku se zhruba stejnou dobou začátků. SPS jsou víc političtější, Éčka to mají víc v prdeli.03.jpg

Bořku prozraď, jakou písničku máš od SPS nejraději a proč?
Bořek:
Každopádně Mámu. Je to taková hymna druhý vlny punku.

A co ty, Skleníku? Jaká pecka od E!E je tvoje nejoblíbenější?
Skleník:
Nejradši mám Práci. Jo a z nový desky se mi líbí Virtuální postavičky.

Celé podzimní turné vyvrcholí 1. prosince v Zadních Zborovicích. Co máte v plánu poté? Chystáte například nějaké vánoční koncerty, nebo již budete očekávat avizovaný "konec světa", který mimochodem výrazně ovlivnil poslední řadovku E!E s jednoduchým názvem 2012?
Bořek:
Nás čeká pár sólo koncertů a vánoční koncert se Třemi sestrami. Na "konec světa" se vysereme, dáme krapet voraz a po novým roce nanovo. Naši desku naštěstí ovlivnil "konec světa" jen názvem a obalem. Jedeme dál…
Skleník: My to nějak doklepeme do konce roku a pak se uvidí.

Na závěr vás poprosím o nějaké originální pozvání fanoušků na Pogo Tour 2012.
Bořek:
Serte na prohibici a chlastejte pořádný pití, ať nás taky vidíte, protože alkohol dělá z lidí E!E.
Skleník: Budu se snažit bejt neoriginální - prostě doražte!

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: xichty.cz, www.eecka.eu, Tomáš Depress Smrčka