Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční rozhovor s Milošem Dodo Doležalem: Dárky nepotřebuji, jsem rád, když se sejdeme jako rodina a jsme zdraví

23. 12. 2011

01.jpgKytarista, skladatel a zpěvák Miloš Dodo Doležal úspěšně dodělal vánoční desku koled v rockové úpravě. Již druhý díl spatřil světlo světa minulý týden a podílela se na něm celá řada interpretů.

"Deska dělá radost lidem a o to šlo," říká také úspěšný producent, který za dvacet let, co působí na české hudební scéně, produkoval více jak 200 alb. Ve vánočním rozhovoru zavzpomínal na své dětství a prozradil, jaký dárek mu udělal největší radost. Kromě toho také poodkryl své plány na příští rok.

V sobotu 17. prosince vyšla deska Rockové Vánoce 2. Jedná se o kompilaci koled v netradičních úpravách. Ty desku produkuješ a také sis na ní zahrál. Jak tě napadl tenhle zajímavý projekt?
Nebyl to můj nápad. Desky koled v rockových úpravách se dělají ve světě běžně. S nápadem na první desku přišel vydavatel Jaroslav Topercer.Udělat dvojku byla už má práce.

První díl vyšel už v loňském roce. Znamená to, že byl úspěšný, a proto ses rozhodl pro jeho pokračování?
Jednička vyšla už před dvěma lety. Byla úspěšná, ale i náročná. Hlavně finančně. Dvojku jsem chtěl udělat nízkorozpočtově a s lidmi, kteří chtějí. Nechtěl jsem se dohadovat s lidmi, kteří už neví, co si mají za účast říct. Všichni musíme s nároky dolů, taková je situace. Je lepší udělat něco, než nic.

Na desce se objevují zvučná jména, jako například Petr Kolář, Aleš Brichta, Ota Hereš či Leona Šenková. Přijali všichni tvou nabídku bez problémů? Koho bylo nejtěžší "dostat"?
Tak se na to nedívám. Většina kývla při prvním telefonu, někteří si vzali čas a kývli. To je normální. Pokud se mi ozve na druhé straně: "nevím", jdu od toho.

Jak dlouho vánoční deska vznikala? Neměl jsi tak trochu Vánoce už od léta?
Asi tři týdny. Byla to fajn práce. Už hledám jen zážitky a toto byl zážitek. Deska dělá radost lidem a o to šlo. O nic jiného.

Posluchače možná překvapí poslední píseň, kterou je husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci. Ten ale zrovna nepatří mezi vánoční písně. Jak se na desku dostal?
Je to biblický text, který se o Vánocích zpívá. Koleda to není, ale projekt se jmenuje Rockové Vánoce, ne Rockové koledy. Myslím, že se to dá vzít. Jinak respektuji verzi Daniela Landy (pozn.: Landova verze vyšla na albu Valčík v roce 1993), chtěl bych, aby si naše verze nekonkurovaly, ale aby rozšířily řady posluchačů tohoto nadčasového songu.

Budou hrát Rockové Vánoce na Štědrý den také u Doležalů?
Hrály už před dvěma lety a hrají už i teď. Malé děti již nemáme, tak si ty Vánoce trochu osolíme. Dalo by se to nazvat "rockeři sobě".

02.jpg

Jak prožíváš vánoční svátky ty osobně? Máš je rád?
Já už několik let slavím slunovrat. Jako naši pohanští předkové. Jsem ve znamení lva a má planeta je Slunce. Vždy se 24. 12. dívám na svítání a slunce vítám zpět na vzestupu. Pak už se těším na jaro. Krásný pocit.

Vzpomeneš si ještě na dětství a dárek, který ti udělal největší radost?
Asi lyže, které jsem si přál. Naši dělali, co mohli. Táta dřel v dolech, žili jsme skromně. Vánoce jsem jako dítě miloval, nemohl jsem se dočkat.

Co bys chtěl najít pod stromečkem letos?
Nic. Není to pro mě důležité. Jsem rád, když se sejdeme jako rodina a jsme zdraví. Víc nepotřebuji.

Pojďme zpět k muzice. Momentálně spolupracuješ také s legendárním bubeníkem Ádou Vitáčkem na jeho druhé sólové desce. Jak se s Ádou pracuje?
Áda je talentovaný muzikant a fajn kluk. Chováme k sobě dlouholetý respekt. Pracuje se sním dobře. Je konstruktivní.

Během své muzikantské kariéry jsi spolupracoval také se skupinami Arakain, Vitacit, Wanastowi Vjecy či se zpěvačkou Annou K. Produkoval jsi opravdu spoustu desek. Na jaké období vzpomínáš nejraději?
Na jakékoliv. Vše bylo přínosné a dělal jsem stovky desek. Když se otočím zpět, je to dobrej život. Neměnil bych.03.jpg

Daří se ti i na sólové dráze. Na svém kontě máš celkem šest alb, to poslední s názvem Despekt vyšlo minulý rok. Co tvé další plány? Můžeš prozradit, co chystáš na příští rok?
Další desku. V dubnu budu mít 25leté výročí, kdy jsem stál na pódiu i jako zpěvák (pozn: Miloš působil ve skupině Vitacit), protože Láďa Křížek odešel tehdy do Citronu a my jsme nemohli najít náhradu. Takže příští rok je můj! Jsem narozený 12. srpna, ta dvanáctka mi v tom letopočtu vyhovuje.

Na závěr máš možnost něco vzkázat čtenářům.
Ať nejsou "ovčané" a ať se nebojí. Není totiž čeho. Jsme věční. Přeji všem dobrý rok 2012!

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: Archív Miloše Doležala, www.spark-rockmagazine.cz