Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční rozhovor s Vaškem Bláhou pro fanoušky na Facebooku

25. 12. 2010

Vašek Bláha je zpěvák a kytarista skupin Divokej Bill a Medvěd 009.

4.jpgMinulý týden skončilo vaše společné turné se skupinou Polemic. Během listopadu jste objeli 10 měst na Slovensku. Jak vás tamní fanoušci přijali?
Slovensko bylo neuvěřitelný. Už léta přemýšlíme, jak to rozchodit, aby jsme tam alespoň párkrát do roka mohli vyrazit zahrát. Třeba jen po malejch klubech a aby někdo vůbec přišel. Měli jsme pocit, že nás tam nikdo nezná a že koncerty by byly propadáky, v čemž nás ještě utvrzovalo to, že většina akcí, které se tam dohodly, byly vždy pár dní před realizací zrušeny. Vyptávali jsme se všech těch managerů a pídili se po lanu na Slovensko, ale nic smysluplného se nerýsovalo. Proto jsme byli nadšeni, když přišla nabídka Polemicu na sérii vzájemných koncertů a byli jsme opravdu překvapeni, jaký jsme tam měli úspěch. Slovenští fanoušci zpívali normálně s námi, znali většinu písniček a pařili na plný pecky. Skoro bych řekl, že to bylo lepší, než na některejch koncertech u nás, jak byli na nás nadržený. Prostě paráda, takže už přemýšlíme, kdy vyrazíme znovu. Díky moc Polemic!

V prosinci jste vyrazili také po českých kulturácích. Byla tahle šňůra něčím výjimečná?
Obecně vzato, hraní po kulturácích je asi nejhorší z toho, kde se dá hrát, takže je to nutný zlo, protože v prosinci se prostě venku hrát nedá. Jako zajímavost mne třeba napadá, že jsme měli výbornou předkapelu Mothers Angles, bezvadný kluky, který nás docela našlápli, když jsme viděli, jak to mastěj. Jinak se prostě hrálo, pařilo a tak.

Když se nad tím zamyslíš, kde byla lepší atmosféra? Na Slovensku nebo v Čechách?
No musím říct, jak už jsem zmiňoval prve, že na Slovensku to byla fakt bomba. Lidé byli natěšení a bylo to znát. Žádný mladý holky pod pódiem, co po nás nafintěný pomrkávaj (bez urážky), ale normální kotel rebelů jako za mlada. Byla to prostě jízda, nebudu zapírat. Když zaburáceli "hej, hej, hej", běhal mráz po zádech.

V minulosti jste se na pódiu potkali už se spoustou souborů. Například se Třemi sestrami, Krucipüskem, Medvědem 009, Wohnouty nebo s anglickými Levellers. Na koho vzpomínáte nejraději? S kým se vám hrálo nejlépe?
Dobře bylo se všemi. Tohle my máme hrozně rádi, jezdit turné ve více kapelách. Je tak nějak víc srandy, utíká to a kapely se většinou navzájem povzbuzují. Prostě je to zpestření, to se pak dá přežít i takovej zavlhlej kulturák.
Chtěl bych jenom lidem sdělit radostnou novinku a to sice, že letos jsme opět pozvali do Čech Levellers, takže se s námi ukážou na Ouvalským bigbítu, na Rock for People a v amfíku v Lokti. My pak zase vyrážíme zahrát k nim do Devonu, na festival Beautiful Days (pozn.: www.beautifuldays.org/news/4106). Už se na ně moc těšíme!

Na konci prosince míříte také do Německa, kde si zahrajete se skupinou Die Happy, v čele s Martou Jandovou. Jak došlo na tohle zajímavé propojení?
No, je to podobné jako s Polemicem, taková výměna. Pár let zpátky tu s námi Die Happy odehráli pár koncertů, protože se chtěli představit českému publiku a teď nám to vracejí. Jsou to sice taková netradiční data mezi svátky, ale my se zase těšíme. Jedeme dvěmi spacími auty, máme postavenej patnáctipísňovej playlist rychlejch hitů. No budou to mít těžký.

Předpokládám, že se vám jejich muzika líbí?2.jpg
Určitě.

Přesto, nebude to trošku zvláštní kombinace?
To jsme si taky říkali, ale my jdeme napříč žánry, tak nás snad jejich fanoušci přijmou. V Německu jsme už hráli hodněkrát, a to od punkovejch festivalů a klubů až po nedávnej koncert na folkovým festivalu v Plauenu, kde byl věkovej průměr lidí tak šedesát a vždycky byli nadšený. Víš jak: "Guten abend, liebe freunde. Wir sind Divokej Bill aus Tscheien. Wiel spass…" A jedem.

A zahrát i českým fanouškům v plánu nemáte?
V Čechách budeme další hraní startovat až někdy v půlce dubna. Mezi tím máme v plánu vydat výběrovku Divokej Bill Best-Off 2000-2010, kde chystáme jako bonus i jednu novou písničku. No a taky si chceme trošku zalenošit.

Když jsme u těch plánů - co připravuje Divokej Bill na rok 2011?
Bude ta best-offka a pak celej rok festivaly, např. České hrady, majálesy, máme tam pár festivalů i na Slovensku a celé by to mělo vyvrcholit na začátku září, kdy chceme uspořádat velikou akci v rodných Úvalech a oslavit tak tisící koncert. No a pak zase pauzička a příprava další regulérní desky.

Budete se u best-offky inspirovat například u Wohnoutů a přizvete si nějaké hosty?
Ne, chceme prostě jenom vybrat z každý desky 3 - 4 nejpovedenější písničky, dát je do kupy, nahrát jednu novinku a bude to. Mělo by tam bejt tak 15 - 18 věcí. Na našich stránkách zrovna probíhá anketa, kde můžou lidi hlasovat pro svý oblíbený pecky a ty tam pak dáme.

Co by na takové kompilaci jednoznačně nemělo chybět?
No, určitě tam bude třeba Rozárka nebo Plakala a Pocit.

Letos jste uspěli na cenách Óčka v kategorii rock, kde jste zvítězili. Za to ve Slavíkovi jste se na bedně neumístili. Jak moc jsou pro vás tyhle ocenění důležité?
Tyhle ankety jsou vždycky na konci roku a musím říct, že je příjemný zjistit, že nás mají lidi rádi. Je to taky takový shrnutí tý naší celoroční práce, takže jsme pokaždý moc potěšený, když se někde umístíme.

1.jpgKterého toho úspěchu si vážíte nejvíc? Předpokládám, že asi zlatého slavíka z roku 2006.
Zlatej slavík byl opravdu obrovskej úspěch, takže asi jo.

Nechejme hudbu hudbou. Blíží se Vánoce. Máš rád tyhle svátky? Jak se je chystáš strávit?
Úplná klasika. Rodina, pohádky, pohoda, kapr.

Co by jsi rád našel letos pod stromečkem?
Já v podstatě nic nepotřebuji. Chci jenom, aby jsme měli doma pohodu, a to pak i celej rok a nikomu se nepřihodilo nic zlýho.

Chtěl by jsi něco vzkázat fanouškům?
Určitě bych je chtěl za celou naši kapelu pozdravit, popřát hezký svátky, hodně štěstí, lásky a úspěchů v příštím roce, hromadu dárků pod stromečkem a dlouhej život. Máme vás rádi, žijte blaze a naplno. Váš Divokej Bill.

 

Poznámka: Rozhovor byl napsaný speciálně pro fanoušky Divokého Billa na sociální síti Facebook a vyšel na Štědrý den.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.divokejbill.cz