Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fanánek: Hrajeme pro radost, kapela je tvárná a šikovná

4. 10. 2010

1.jpgZpěvák a frontman Tří sester Lou Fanánek Hagen se po tragické smrti Františka Sahuly v roce 2008 ujal osiřelých Synů výčepu, jelikož se bál, že vzniknou různé revivaly. Svůj úkol plní na výbornou. Kapela dál koncertuje, tvoří a fanoušci vzpomínají na nesmrtelné písničky "otce punku".

"Já myslím, že když bude nějakej zajímavej živák, není vyloučený, že to vydáme," sdělil mi Fanánek v rozhovoru, který je výhradně o Synech výčepu. A dodal, že tři písničky jsou už připravené a měly by se ještě letos objevit na volnější desce Tří sester. Samozřejmě, nezapomněl zavzpomínat na Františka Sahulu, se kterým se znal dlouhá léta, ještě ze Spálené tlumivky.

Co je u Synů výčepu nového?
Synové výčepu mají asi sedm nových písniček. Samozřejmě, jsou to staronový věci. Pět je jich z alba Stará Kovárna jako za mlada, což jsou převzaté písně od Sex Pistols, Adama Anta a skupiny Clash. Také máme dvě staronový sahulácký. To si myslím, že lidé ocení a hlavně, my se pobavíme.

Pravdou je, že málo koncertujete. Letos máte snad jen 5 štací a to v Čechách. Čím to je?
Ono jich bude dohromady víc, třeba sedm. Ale maximálně do deseti, to je pravda, protože mám spoustu hraní se Sestrami. Navíc, ten systém, kdy měli Synové půjčený zvuk od Sester, i když trochu minimalizovaný, byl docela drahej. Když se jelo například na Moravu, tak Synové jeli dvěma auty, M.Z.H. dvěma auty a ještě zvukař nějakým obrovským. To bylo tak drahý, že počet lidí, který tam přišel, to nedokázal zaplatit.

Plánujete do budoucna více koncertů?2.jpg
Já nevím. Já bych to nechal takhle. Když je nějakej volnej termín, nemám koncert se Sestrami a nejsme všichni někde pryč, tak hrajeme. Čím dál víc hrajeme na takovejch akcích, jakoby do klobouku. Je to polosoukromá akce a většinou tam figuruje nějaký náš bližší člověk. Teď jsme si koupili aparát, na který jsme si vydělali v létě na lépe placených koncertech, a jsme zvukově soběstačný, asi tak do sálu pro 250 až 300 lidí. To je úplně výborný.

Činností v kapele se kluci asi moc neuživí. Mají i jiné aktivity?
Samozřejmě, všichni chodí do práce a já mám místo té práce Sestry a psaní textů. Hrajeme opravdu pro radost a je to na tom znát. Například jsem nečekal, že si koupíme aparát. Kluci to naopak iniciovali tím, že se živí něčím jiným a že je potřeba, abychom byli samostatný, proto se musí ten aparát koupit.

Ty ses kapely ujal po tragické smrti Františka Sahuly. Změnilo se tím něco?
Změnilo se mnohé. Já si myslím, že stejně, jako legendární Sahula už nebyl ten syn výčepu, tak i ti Synové bez toho Sahuly, to už také nebylo přesně ono. Já jsem se hlavně obával toho, že vznikne nějaký revival Synů výčepu. Proto mě napadlo, že bych se toho mohl ujmout a ještě sem tam zahrát nějaký písničky co jsou mimo, třeba ze sólový desky. A teďka došlo k tomu, že se nacvičila ta Stará kovárna. Prostě všechno, co nepatří do základního bloku Tří sester. Případně ještě můžeme zkusit udělat nějaký nový převzatý písničky. Je to široký spektrum a to se mi na tom líbí. Je to tvárná a šikovná kapela.

Zaznamenali jste i nějaké negativní reakce?
Nezaznamenali jsme žádné negativní reakce, protože Sahulu přece nikdo nevyhodil. Sahula byl zákeřně zabit a tím pádem nebyl důvod k negativním reakcím.

3.jpgKdo kapelu vede? Kdo je taková ta vůdčí osoba?
Vůdčí osoba je Rosťa Cerman, což je kapelník a kytarista. Protože jsou všichni kluci z Litoměřic, tak zkoušívají i beze mě. Já samozřejmě, když to jen trochu jde, do těch Litoměřic přijedu na nějakou zkoušku, ale oni jich absolvují mnohem víc, aby se sehráli. Potom je to znát, takže to je dobrý.

Tvoříte nějaké nové písničky, nebo hrajete jen staré osvědčené hity?
No, nový jsme udělali asi jen dvě nebo tři. Ale Rosťa nějaký má a já mám asi dva texty, takže tvoříme.

Někde jsem zaslechl, že snad připravujete desku. Je to pravda?
Desku zatím, jako takovou, nepřipravujeme. Já myslím, že když bude nějakej zajímavej živák, není vyloučený, že to nahrajeme. Jednak tam budou ty nový písničky a jednak ty starý sahulácký. To si myslím, že bude mít ještě smysl. Jinak máme tři písničky už nahraný a ty se objeví, jako bonus, na volnějším CD Tří sester, který by mělo vyjít v nejbližší době.

V dubnu se konal v Kamenici první ročník Sahulafestu, jak jste byli s akcí spokojeni?
Spokojeni jsme byli. Byl to první ročník, překvapilo mě, kolik tam bylo lidí. Nebyly to žádný tisícovky, ale jako výkop té tradice to bylo dobrý. Myslím, že když se bude konat i příští rok a dostaneme včas vědět, určitě neřekneme ne. Tam by se mělo jezdit.

Nastaly tam nějaké komplikace či problémy?
Ne, na této akci nenastalo nic. Navíc to mám poměrně blízko, takže to šlo.

Minulý rok na podzim jste vystoupili i v Incheba areně. Ty jsi, spolu s Visacím zámkem, vstoupil do Beatové síně slávy. Jak na ten koncert vzpomínáš?
Já na to vzpomínám dobře, protože jsem měl celej koncert sestrovskej. A v půlce byly vsazený asi tři nebo čtyři písně Synů. Ale nebylo to na podzim, bylo to už v červnu.

Byl ten koncert něčím výjimečný?4.jpg
Výjimečný byl snad jen tím, že jsme se úplně všichni, to znamená kompletní Synové, objevili na koncertě Tří sester, což nebejvá. To bylo snad poprvé v životě. Občas už skoro celá sestava Synů výčepu zahrála, ale se zpívajícím Rosťou Cermanem v pauze, na letních koncertech Sester. To je pauza, abychom se mohli vyčurat. Hlavně já, takže jsem tam ani zpívat nemohl.

Vzpomínáte často na samotného Františka Sahulu?
Sahula je předmětem mnoha historek. Tím pádem na něj vzpomínáme, protože to jsou historky neuvěřitelný a úplně legendární. Ale i dost uzpůsobený. Ten základ je pravdivej, ale za ty roky už jsou takový vyšperkovaný. Myslím, že působěj parádně.

Myslíš si, že kdyby se nestala ta tragická událost, že by to František zvládl a skupina by fungovala dál?
To nemůže nikdo vědět. To se nedá hodnotit, protože v té době vypadal, že by to nezvládl a skupina už vlastně nefungovala. Spousta lidí z kapely na něj byla hodně, hodně nasraná. Takže opravdu nevím, nikdo nemůže předvídat. Ale měl nějaký nový písničky a zase něco chystal. Možná už spíš sám, jako písničkář typu Záviše. To si myslím, že by bylo i lepší, protože když se nakropil, tak mu dělalo problém dodržovat struktury a samozřejmě, jako  písničkář může, když mu něco vypadne, přidat třeba dvě kola, než na to přijde. Navíc se od toho neočekává taková smršť, jako od rockový kapely. To si myslím, že by mu bejvalo sedlo mnohem víc.

6.jpg

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.synovevycepu.cz, www.trisestry.cz