Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bratia a Sestry tour opět spojilo Čechy a Slováky

12. 12. 2010

2.jpgTři sestry vyrazily na společné turné se slovenskou kapelou Horkýže slíže. Navázaly tak na předchozí šňůry z minulých let, které absolvovaly s Divokým Billem a Visacím zámkem. Nejen, že došlo na propojení dvou výborných kapel, ale také se spojili fanoušci z Česka a Slovenska. Zkrátka, byl to punk bez hranic!

Soubory navštívily během turné 12 měst a vždy předvedly téměř čtyřhodinovou show. Nezapomněly ani na Zlín, což byla předposlední zastávka. V hale Euronics sice nebylo vyprodáno, jako třeba v našlapané Ostravě, ale návštěva byla velmi slušná. První nastoupili Horkýže slíže, v čele s nepřekonatelným Kukem. Ten vystoupil v paruce a zjevně připomínal Sagvana Tofiho. Slíže samozřejmě zahráli písně z aktuálního alba 54 dole hlavou. Velký úspěch sklidila píseň My fucking brother, při které si říkáte, jaký je to vlastně jazyk? Obrovské nasazení podtrhly i výkony kytaristů Mária a Juraje. V repertoáru nechyběly ani pecky, jako je Silný refrén, Emanuel Bacigala či Maštaľ. A na řadu došly také osvědčené hitovky, bez kterých by to prostě nešlo. Celá hala si zazpívala například dobře známé L.A.G. song, Malá žužu nebo Shanghai cola. Kuko si během koncertu vybral jednoho z řad fanoušků, který si zahrál na baskytaru písničku Frankie doparoma. A následně si ji odnesl, čímž dostal takový předčasný dárek k Vánocům. Horkýže slíže svůj výstup zakončily hip-hopovou R'n'B Soul, a to ve stylovém oblečení s kalhotami prokletě nízko.

1.jpgPo přestavbě pódia se v rychlém tempu pokračovalo. Nastoupily Tři sestry, které letos slaví 25 let. Sestry se vrátily ke starému intru v podobě Vlachovky a hned na to spustily Ztrátu imunity. Fanánek si ve stylu retra přečísl svůj účes hřebenem a pokračovalo se. Do repertoáru bylo zařazeno více starých písní, naopak ubylo pár věcí z Lázniček. Skalní fanoušky tak potěšil Aparát, Bunda z koženky, Maminka nebo Pyla. Po Homosexuálovi se na pódiu opět objevili Horkýže slíže a vyslechli si píseň Velká Mača, Vincov Háj v podání Sester. A na oplátku zahráli legendární Bábu v trošku rychlejším tempu. Následně přišla velká chvíle koncertu. Ke stropu stoupaly státní vlajky a soubory zahrály hymny v jemně svižnější úpravě. Přestávkový program vyplnilo už dobře známé trio MRD, které vzpomnělo na Františka Sahulu. Ani ve druhé půli tempo Sester neupadlo. Během fotbalové FC Knajpy se ukázali Jaroušek s Kácou, vybaveni bubnem a vuvuzelou. A také Sestry daly příležitost fanouškům. Ti si pěkně hlasitě zazpívali Kovárnu. V přídavcích došlo na málo hranou píseň Už koluje fáma a celou internacionální show zakončila Modlitba pro partu. Došlo i na bonus v podobě popěvku Muzikanti, co děláte.

3.jpg

Co dodat? Kdo tohle turné navštívil, určitě nelituje. Byla to opravdu jedinečná kombinace dvou legendárních souborů. Poslední koncert letošního roku odehrají obě skupiny 22. prosince. Horkýže slíže zahrají v Čadci na Kysuckých rockových Vianocích a Tři sestry zakončí letošní oslavy v pražské Tesla aréně. Bude to zakončení, jak se patří. Zazní 50 písní, objeví se spousta hostů (např. Texas Terri Bomb, Green Frog Feet, E!E nebo Doctor P.P.) a samotným Sestrám bude za zády asistovat orchestr a sbor hudebního divadla v Karlíně.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.trisestry.cz, Martin Biroš