Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mafuna: Každej rok naše turné cizelujeme a vybrušujeme jak diamant

21. 2. 2011

01.jpgCo plánují legendární Tři sestry na letošní rok? To nepatrně poodkryl jejich road manažer Mafuna. Věřte, že toho opět nebude málo. V květnu vyrazí na Slovensko, kde odehrají tři koncerty a poté vypukne letní Gambrinus tour po Čechách a Moravě.

"Duch turné bude pochopitelně tradiční. Překvapení se na nás nachystá samo," usmívá se Mafuna, který působí také v kapele M.Z.H. Šňůra letních koncertů začíná 27. května v Chomutově a končí 17. září v Točníku.

Když jsme spolu dělali první rozhovor, tak jsi vyslovil přání, že bys rád maloval. Už jsi vetknul svoji prvotinu na šepsované plátno?
Ne. Coby malíř jsem se zcela uzavřel do sebe, pohltila mě deprese se jsoucna a teď čekám, co ze mě vyleze. Trochu se to podobá zácpě, řekl bych.

Mohl by jsi zhruba říct, kolik už jsi absolvoval koncertů s Třemi sestrami a M.Z.H.?
Tipnul bych si tak dohromady 600 - 700. Ty vole, to je číslo…

Který z té haldy koncertů se ti vybaví jako úplně první? A na který nikdy nezapomeneš?
První koncert Sester si pamatuji někdy v roce 1992. Bylo to v klubu pod Stalinovým pomníkem v Praze. Super zážitek, po cestě domů nám dali nějací pitomci do držky. Asi, že jsme vypadali jako ještě větší pitomci. A na kterej nezapomenu? Na vánoční koncert v roce 2005 v T-mobile aréně. My to s Jonysem moderovali a nechali jsme si takovejma těma rejdivejma světlama, prej se jim říká folow spoty, posvítit na těch 12 tisíc lidí. To bylo super!

Míváš někdy ten "špatný" den, kdy se ti nikam nechce a nejraději bys zůstal doma?
Ano, mám někdy den, že se mi nechce do hospody. Víš, co to dá za přemáhání a osobní oběť, aby se člověk odpoutal od televize, uklízení, vaření a šel si dát pár kousků do přilehlého hostince?

Jak snášíš spaní na hotelech či ubytovnách?
V hotelech líp než v ubytovnách. Ale jinak spaní stojí za hovno. Jasně preferuji návrat domů. Ale třeba od vás ze Zlína to nedávám, to je strašná dálka.

Minulý rok se nesl v duchu oslav, jelikož Tři sestry slavily 25 let. Pojďme se trochu ohlédnout. Jaký byl ten rok z tvého pohledu?
Slavia skončila v lize 7. a teď je v půlce sezóny 14. To byl tak debilní rok, že mi ještě teď jde hlava kolem. Takže ještě že měly Sestry to čtvrtstoletí, protože já bych jinak moc důvodů k oslavě neměl. Ale zase jsem pěkně ztloustnul, což značí určitou blahobytnost.02.jpg

Letní Gambrinus tour bylo stejné, jako ty předchozí. Je to tak?
Není. Každej rok ho cizelujeme a vybrušujeme jak diamant. Letos bude zase lepší, tedy aspoň doufám…

Ponese se v tradičním duchu nebo chystáte nějaké překvapení?
Duch bude pochopitelně tradiční. Překvapení se na nás nachystá samo. Nebo, že by Vrána něco? Uvidíme!

Na podzim se uskutečnilo další propojení špičkových kapel. Tři sestry vyrazily na turné se slovenskou partou Horkýže slíže. Ohlasy byly velmi pozitivní. Jak se daly Sestry a Slíže dohromady?
Hledala se nejvhodnější kapela pro tohle tour a volba padla jednoznačně na Horkýže. Ukázalo se, že to byl dobrej tah. Lidskej, uměleckej i ekonomickej.

Jaké pocity zanechala šňůra koncertů po halách se slovenskými kolegy v tobě?
Je super, že ovládám jeden cizí jazyk a můžu si bez problémů pohovořit se zahraničními umělci.

Už se vyhlíží další "parťák" na rok 2011?
Já bych si tipnul, že to příště pojedou Sestry sólo.

03.jpgVše gradovalo v prosinci v pražské Tesla aréně. Tři sestry odehrály megakoncert, kdy jim za zády asistoval Orchestr hudebního divadla v Karlíně. Jak kapela zvládla porci 50 písní?
Statečně, hrdě a profesionálně. Byl to fakt záhul, ale dali to excelentně!

Nenapadlo vás pozvat zakládající členy? Aby Sestry odehrály pár písní v původní sestavě, bohužel už bez Hadra.
Pokud vím, tak Péťa Jírovec neměl čas, Tomáš Karásek nevím kde byl a Nikotýn se s námi asi nebaví nebo co, protože naposledy jsme ho zvali na Džbán a to nedorazil. Model s hosty je určitě lepší.

Jak dlouho se takový koncert připravuje z pohledu manažera?
Zhruba půl roku až 9 měsíců. Prožiješ si tedy takový těhotenství a koncert je porod. Přichází šestinedělí, což je účtování a likvidace škod.

Z koncertu má vyjít i DVD. Kdy se fanoušci můžou těšit na záznam?
Až to bude, tak to bude. (úsměv) Nechť se fanoušci nechají překvapit!

Už jsme se bavili o letním Gambrinus tour po Česku. Tři sestry jsou ale velmi žádané i na Slovensku. Chystá se něco pro naše sousedy?
Jo. 13. - 15. 5. pojedeme po ose Blava, Žilina a Košice. Nejvíc se těším na cestu zpět. Plánujeme ji dvoudenní, s ohledem na fyzické a duševní zdraví našeho řidiče Koníka.

Od Sester přejděme k M.Z.H., kde hraješ na basu. Mimochodem, cvičíš doma na svůj nástroj?
To ani ne, ale častokrát si ho zálibně prohlížím. Je to pěkná dekorace do bytu. Ale musí být hodně drahý. Potrpím si na ležérní luxus.04.jpg

S M.Z.H. jste slavili 12. ledna 15. a 16. narozeniny v pražském Vagónu. V tomhle případě žádný záznam neplánujete?
Ono se tam snad něco natočilo, ale kam to přišlo, bůh ví?

Natáčíte také videoklip k písni Bolívie. Koho ztvárňuješ?
Zfetovanýho píčuse v růžovém saku. Nedopad jsem nejhůř, myslím.

Jak se cítíš před kamerou?
Výborně! Jsem intuitivní herec, takže s režisérem probereme jen tak lehce co a jak a já to pak vystřihnu na první dobrou.

Máš ještě nějakou vysněnou roli?
Jo, chtěl bych hrát Steva McQueena v biografickém filmu o motocyklové šestidenní v NDR. Ale spíš to dostane Ronald, protože umí jezdit na tý motorce.

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.trisestry.cz, www.mzhpraha.cz, Béda