Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na legendárního kytaristu Nikotýna

28. 10. 2011

V pátek 21. října 2011 zemřel ve Vinohradské nemocnici legendární kytarista a bývalý člen kapely Tři sestry Luděk Pallat, zvaný Nikotýn. Byl to kytarista, který zvuk Sester ve své době určitě obohatil a kapelu posunul o kousek dál.

01.jpg

Nikotýn přišel do Sester v září roku 1987 a vydržel u nich, nepočítáme-li jeho krátkou přestávku v roce 1989, až do roku 1994. Byl členem velmi důležité sestavy (Fanánek, Ing. Magor, Hadr, Sup I., Nikotýn), která dokázala prorazit a v roce 1990 dokonce natočit tři písničky na sampler Rebelie - Punk'n'Oi. Netrvalo dlouho a na svět přišla i první a úspěšná deska, která nesla název Na Kovárně, to je nářez. Tyhle dva počiny katapultovaly Tři sestry mezi nejznámější kapely u nás.

03.jpg

Další alba, na kterých se Nikotýn podílel byla taktéž velmi podařená, plná hitů a dodnes jsou mezi fanoušky oslavována. Samozřejmě, je to druhá deska Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce (1991), dále Švédská trojka (1993) a také ve stejném roce vydaná "švindldeska" 25:01. Nikotýnovu kytaru můžeme zaslechnout také na unikátní desce Rarity (1995), jelikož jde o nahrávky z konce starých dobrých osmdesátých let, konkrétně z ledna roku 1988.

05.jpg

Odchodem od Třech sester začalo Nikotýnovo temné období, jeho osudy byly nejasné, ale zřejmě to nebylo nic záviděníhodného. Po dlouhé době byl spatřen až na oslavě 20 let Třech sester na Džbáně v roce 2005. S kapelou si opět zahrál na jednom pódiu, stejně jako v roce 2007, kdy pro něj Sestry uspořádaly koncert. Na něm se také dražila Nikotýnova kytara a tričko. Tím ovšem výčet jeho aktivit u Sester končí.

04.jpg

V mládí hrával s kapelou Die Untere Welt a mihl se také v kapele Braník, s níž se později kvůli textům objevil u soudu. Pozorní fanoušci mohli Nikotýna zaregistrovat i ve filmu Gympl (2007), kde si střihl opravdu miniroli chlápka sedícího na schodech a hrajícího si se zapalovačem. Možná, že role znázorňovala poslední roky Nikotýnova smutného života.

 

fan.jpgOčima Lou Fanánka Hagena

"Nechci se k tomu vyjadřovat ve smyslu "je to rána". Není. Čekal jsem to mnohem dřív a dovolím si připomenout, že Nikotýn odešel v roce 1993 zčistajasna kvůli penězům, kterých, jak měl pocit, by měl dostávat víc. Váže se k tomu legendární výrok "nebudu dělat za dva litry kašpárky". Když se mu Ing. Magor snažil vysvětlit, že vyšší honorář nemůže dostat, neboť máme všichni ve skupině pětinu sumy a tudíž by ostatní poškodil, řekl, že končí. Zkoušel vydávat různé "lžisestry", jako třeba pásek s anglickými verzemi několika písní. Po dobročinném koncertu na jeho podporu nám vynadal, že se málo vybralo a že jsme se tím chtěli jenom proslavit... Máme s ním i pár veselejších historek, ale převažuje zklamání a smutek nad neukrotitelnou povahou a zánikem (už dávným) šikovného kytaristy."

 

Autor: Jakub Malovaný

Foto: www.trisestry.cz, archív